Opleiding tot docent

De Opleiding Vocal Education (OVE):
Een van de deelnemers uit 2014: “Een unieke opleiding in Nederland…”

Met ingang van januari 2018 wordt deze opleiding ondergebracht bij het Post-HBO-aanbod van het Conservatorium van Amsterdam, in samenwerking met Zangschool Haarlem, zo bestaat de mogelijkheid om (verder) te studeren. De opleiding is speciaal bedoeld voor mensen die via een andere weg dan het conservatorium in aanraking komen met het geven van zangles, of voor hen die zich graag verder zouden willen scholen in het vak van zangdocent, maar niet (meer) naar een voltijdsopleiding op een conservatorium willen/kunnen, en toch een gedegen ondergrond willen hebben om les te kunnen geven. Voor meer info en aanmeldingen:
claudia.rumondor02@ahk.nl, +31 (0)6 27304958, en:

https://www.conservatoriumvanamsterdam.nl/studie/na-en-bijscholing/

Er zijn 2 opleidingen:
1. de basiscursus Opleiding Vocal Education: in 8 bijeenkomsten van 4 uur behandel je de basisbeginselen van het zangles-geven, basale techniek, diagnosticering en stemproblemen, en de belangrijkste en populairste methodes. Start: januari 2018 Informatie op te vragen via deze website.
2. de jaarcursus Opleiding Vocal Education. In de jaarcursus komt de theorie uitgebreid aan de orde en daarnaast wordt de deelnemer intensief begeleid bij het lesgeven. Deze opleiding wordt miv 2018 ondergebracht bij het Conservatorium van Amsterdam (contactpersoon is Claudia Rumondor,zie hierboven). Hieronder volgt over de jaarcursus meer informatie.

Chantal, deelnemer in 2015:

“Ik heb leren nog nooit zo leuk gevonden! Qua tijdsinvestering en inhoud past deze opleiding perfect bij mij. Ik heb het er zeker voor over om 1x in de week vanuit Limburg richting Haarlem te rijden…” Lees verder onderaan…
De cursus duurt een jaar en beslaat aan tijd 1 werkdag per week, gedurende 40 lesweken. Overige afspraken gaan op maat en in overleg.

De jaarcursus OVE bestaat uit:

  1. 2 uur wekelijks theorie in de vorm van lessen/workshops;
  2. zelfwerkzaamheid in de vorm van huiswerkopdrachten en literatuurstudie;
  3. hospiteren: kijk mee met ervaren zangdocenten en leer van hun kennis en ervaring;
  4. stage: zangles geven onder supervisie van een gekwalificeerde docent; de docent-in-opleiding ontvangt hiervoor een stagevergoeding.

Binnen Zangschool Haarlem bestaat de mogelijkheid te hospiteren en stagelessen te geven; afspraken gaan in overleg.

FE5_0190

Onze studio met het docententeam.

Toelating en informatie:

Toelating geschiedt op basis van een proeve van zangbekwaamheid en een motivatiebrief of -gesprek.

De opleidingen staan onder leiding van Renée Harp, docent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Meer informatie over de kosten van de opleidingen en de precieze invulling? Neem gerust contact Oud-studenten aan het woord over de OVE:

2013-2014:

“De Opleiding Vocal Education daagt je uit om je te ontwikkelen. Het is een praktische, inspirerende opleiding!” (Rianne)

“Elke vrijdag is een feestje! Het jaar is ingedeeld in verschillende modules die ons door alle aspecten van het zangles geven leiden, zowel theoretisch als praktisch. Door het kleine aantal studenten is er veel tijd en ruimte om uitvoerig op de onderwerpen in te gaan en daarbij ook ieders ideeën en opvattingen te bespreken. Er wordt goed gekeken naar ieders behoefte en vraag. Onze vaste docente, Renée Harp, is zeer bevlogen en enthousiast, met hart voor het vak. Met liefde leert ze ons het lesgeven.” (Nina)

“Fantastisch!” (Marianne)

2014-2015:

“Deze opleiding is uniek in Nederland. Ik heb overal gezocht, en nergens een zo gespecialiseerde opleiding gevonden.” (Thijs)

2015-2016:

“Ik heb leren nog nooit zo leuk gevonden! Qua tijdsinvestering en inhoud past deze opleiding perfect bij mij. Ik leer hier precies wat ik wil leren en dat voelt zo goed! Renée zet een veilige sfeer neer waarin iedere student tot zijn recht komt. Er is ruimte voor iedereen om zichzelf te laten zien en te ontwikkelen, en dat vind ik erg mooi. De opleiding is voor mij helaas niet naast de deur, maar ik heb het er zeker voor over om 1x in de week vanuit Limburg richting Haarlem te rijden. Ik heb er elk week weer zin in en ga elke week weer met een goed en voldaan gevoel richting huis.” (Chantal)