Spreken voor anderen

Renée Harp verzorgde workshops voor De Nederlandse Opera, Het Koninklijk Concertgebouw en de Stichting Kunst en Cultuur Gelderland. Voor deze instellingen ontwikkelde en gaf ze workshops op allerlei gebied. Zo gaf ze aan regiestudenten van SKCG lessen stemgebruik in het theater, en was ze als regisseur werkzaam bij het Haarlems Theater Koor. Ook gaf ze workshops op de Pop/Jazz afdeling van het Conservatorium van Amsterdam en Clownschool A.A.P. in Haarlem. Op het Conservatorium van Amsterdam geeft ze de cursus ‘Speaking in front of an audience’ in het kader van het vak Ondernemerschap.

In de lessen ‘Spreken voor anderen’ wordt de spreker gecoached in het besturen van zijn instrument, de stem. Hij/zij wordt zich bewust van eigen patronen, en leert door middel van oefeningen praktische handvaten kennen om deze patronen te doorbreken. De stem is meer dan alleen geluid, zij verraadt ook hoe wij onszelf ervaren.

Onderwerpen die aan de orde komen: ademhaling, het beheersen van de adem, het juiste stemgebruik (hoe voorkom ik heesheid), het richten van de klank (focus), de geloofwaardigheid van de boodschap onderstrepen, lichaamsbewustheid tijdens een openbaar spreken.

De coaching kan individueel plaatsvinden, of in groepsverband. Het aantal lessen wordt in overleg vastgesteld.