Zing je heel!

 

Zingen helpt!

Ben je ziek (geweest) ? Als je zingt ben je bewust met je ademhaling bezig, en volgens veel onderzoeken doet een goede ademhaling veel voor je gezondheid; ook maak je trillingen, geluidsgolven, die helend werken. Tot slot: als je geniet van het geluid dat je zelf maakt, word je blij en sterk. Docente Renée Harp heeft zelf verschillende ziekten overwonnen, en zowel zichzelf als haar stem geheeld. Door ziekte kun je je stem deels of helemaal kwijtraken en door gericht en geduldig bepaalde trainingen te doen, weer helemaal terugwinnen.

 

longcovid? zingen helpt:

door ademoefeningen herstel je je uithoudingsvermogen, concentratie en energie/vermoeidheid. In 5 lessen van een half uur bouw je je inspanningsboog uit naar een half uur zingen.

Inge (2023): ” ongelooflijk, dat ik dat bereikt heb in maar 5 lessen! ik hield het nog geen 10 minuten vol, en nu kan ik weer een half uur zingen! Ik ben zo blij, want van zingen word ik altijd erg gelukkig en dat dat niet meer ging maakte me zo verdrietig!”

 

Zanglessen

Jouw stem staat centraal

In de zanglessen staat jouw stem centraal. De kwaliteiten, de do´s AND don´ts met jouw stem. Voorop staat dat je van zingen geniet, en dat blijft doen. Afhankelijk van wat je stem nodig heeft, werken we aan de hoogte, de adem, de klankkleuren, het volume en de expressie. Het repertoire kies je zelf: pop, klassiek, jazz, musical, grunten of een mix…

Je kunt kiezen voor individuele lessen, duolessen of groepslessen, of een combinatie. De lessen duren een half uur, driekwartier of een uur, wekelijks of om de week (of met langere tussenpozen als je zo ver gevorderd bent dat je zelf aan de slag kan met wat je in de lessen ontdekt).

Zingen doe je met je mond… open!

Zangles vul je samen in:

Zangschool Haarlem geeft zanglessen aan zangers en zangeressen van 6 tot 88. Renée Harp, tevens sinds 2004 docent aan het Conservatorium van Amsterdam, geeft al 30 jaar les aan jong en oud. VAN GEZOND ZINGEN WORD JE BLIJ!

Renée heeft ervaren dat zingen een basis voor een goed innerlijk leven legt. Behalve aan volwassenen geven we graag les aan kinderen en jongeren. We zingen al het denkbare repertoire, gemengd met de bijbehorende technieken (Bel Canto, CVT, EVT, Lichtenberg).

Zangles aan kinderen en jongeren:

Zangles geven aan kinderen en jongeren is echt een vak apart. Veel kinderen zingen de hele dag, en horen overal hun idolen. Maar wat is goed zingen? Hoe ga je het goed volhouden zonder je stem schade te doen? Wat zijn jouw grenzen en wat zijn jouw mogelijkheden? Renée Harp geeft al 25 jaar zangles aan kinderen en jongeren en is gespecialiseerd in talentontwikkeling bij jongeren. Onder haar leiding helpen we de youngsters graag op weg om dat op een gezonde en goede manier te (blijven) doen.

Optreden:

Behalve individuele zanglessen is er ook regelmatig gelegenheid om samen te zingen en om op te treden (zie de agenda). Onze insteek is dat we ons niet hoeven te meten met gemanipuleerde en gepimpte opnames maar dat we in een veilige, fijne concertsetting ervaring opdoen met optreden en…. onze favoriete muziek delen met anderen. We maken van elk concert een feestje!

De ‘klik’:

Om je stem tot bloei te laten komen en om gewoon vrij te kunnen zingen, moet je wel een klik hebben met je docent en de sfeer fijn vinden.Renée vindt het belangrijk vinden dat jij je happy voelt in je zanglessen, dus doen we altijd eerst een proefles om te kijken of het klikt.

Voor een kennismaking met de visie van Renée Harp, klik op visie.

Renée

Consult over je stem

Heb je stemproblemen, maar weet je niet precies welke?

Zing je in een koor, maar twijfel je of je bij de goede stemgroep zingt?

Heb je een droge keel bij het zingen? Ben je snel hees of moe?

Twijfel je of je wel kunt zingen omdat je last hebt van COPD, Astmatische bronchitis, een gaatje in je middenrif, of andere ademhalingsproblemen?

Twijfel je of je techniek wel goed (genoeg) is?

Wil je gewoon eens je stem in kaart brengen?

Spelen hormonen je parten?

Kom voor een consult bij onze masterteacher: Renée Harp

Een consult duurt 45 minuten, je krijgt een geschreven verslag van de bevindingen, en je kunt altijd vragen om meer.

Tarief: 60,00 euro

 

Geef een liedje cadeau

Geef een liedje kado!

Een superleuk kado: een cheque met een aantal zanglessen.

U kunt kiezen uit een standaardcheque:

1. 10 lessen van een half uur wekelijks als stageleerling OVE (Zie Opleiding Vocal Education); -21 jaar: 175,00 euro; vanaf 21 jr: 215,00 euro

2. 5 lessen van een half uur bij een van onze gediplomeerde docenten (Zie docenten : -21 jaar: 125 euro; vanaf 21 jaar: 140,00 euro

Of een cheque naar keuze: kies uit ons assortiment, zie Tarieven

Mail ons voor overleg!

Heesheid

Last van (terugkerende) heesheid?

Renée Harp ontwikkelde een therapie die oefeningen van logopedist/arts/zangpedagoog Dr. J. Pahn combineert met ademhalingsoefeningen en oefeningen om de stembandsluiting te bevorderen.

Zelf heeft Renée na operaties jarenlang last gehad van terugkerende heesheid. Dat speelde haar parten in de uitoefening van haar vak. Na allerlei onderzoeken en diverse lesmethodes ontdekte zij dat een combinatie van oefeningen die de resonantie trainen met oefeningen die de stembanden trainen de heesheid IN ENKELE WEKEN genas!

KNO artsen willen nog wel eens de oplossing zoeken in het injecteren van de stemplooien met botox (bijvoorbeeld in het geval van spasmodische dysfonie). Lang niet in alle gevallen helpt dat, en soms zijn de bijverschijnselen erg vervelend. Bovendien is het een oplossing voor de korte termijn, zodat de behandeling periodiek herhaald moet worden. Het is dus eigenlijk beter om door middel van therapie met oefeningen (op voorwaarde van toewijding…) te proberen de spieren te versterken en het stemgebruik te optimaliseren.

Renée’s therapie bestaat uit zorgvuldig opgebouwde oefeningen die met de grootste zorg en regelmaat moeten worden herhaald. In enkele stappen worden de belangrijkste spieren versterkt.

1. Adem: aan de hand van ademhalingsoefeningen wordt de lage ontspannen inademing geoefend, zodat het gebied rond de larynx kan ontspannen.

2. Adem: andere oefeningen versterken de uitademingsspieren. Als deze goed ontwikkeld zijn, voorkomt de spreker/zanger dat hij/zij met verkeerde druk en spanning stem geeft.

3. Stembanden: fonatie (spraak/zang) begint bij de stembanden. Als deze goed sluiten, is de kwaliteit van spraak en zang goed. Door middel van oefeningen worden de stembanden getraind en versterkt.

4. Resonantie: het geluid dat door de stembanden wordt gemaakt, gaat daarna door de zgn. stemweg. Met enkele simpele oefeningen worden we ons bewust van de weg die het geluid gaat, en hoe we het ongehinderd kunnen laten ‘wandelen’.

Skype-lessen

Is dat nu echt mogelijk, een zangles via Skype?

Covid-19 dwong ons naar een online-wereld uit te wijken en je daarin aan te passen. Zowel op het conservatorium (waar Renée zangles geeft aan opleiding-docent-muziekstudenten, en lessen ondernemerschap) als in haar eigen zangschool mochten live-lessen even niet en gingen de lessen via zoom, Skype of FaceTime.

Het is een bijzondere situatie: je kijkt naar het gezicht op een scherm, in plaats van naar een echt gezicht. Het beeld is soms niet scherp. Soms zit er vertraging in het beeld, en gaan beeld en geluid niet helemaal synchroon. Het geluid is niet perfect. Het vergt een enorme aandacht en gerichtheid.
Het kan eigenlijk alleen maar als de docent erg ervaren is, en er een voorbereiding aan de skype-les voorafgaat.
De les is daardoor heel geconcentreerd en intens.

Voor de Skype-zanglessen gelden dezelfde tarieven als voor de ‘gewone’ zanglessen, zie: lestarieven, met een online toeslag van 2,00.

Voor het maken van een afspraak voor en Skype-zangles:
ga naar contact.

Tarieven

Wij hanteren:

tarieven voor leerlingen tot 21 jaar en vanaf 21 jaar (incl 21% btw).

Korte of lange serie:
Lange serie: 10 lessen, of per half jaar, of per jaar (een heel jaar ineens betalen: 5% korting, dat komt neer op 1 zangles gratis)

losse lessen

Korte serie: 5 lessen

 

Proefles:
Een proefles is vrijblijvend: we kunnen kennismaken met elkaar. Jij/u kunt kennismaken met mijn manier van werken, ik met jouw/uw stem en talent. De proefles kost 22,50 euro en duurt een half uur. Naar aanleiding van deze proefles kunnen we kijken wat voor jou/u de beste invulling van de lessen is.

Tarieven voor groepslessen vanaf 21 jaar (inclusief 21% BTW)

Per 5 of 10 lessen
Groepslessen (prijzen per persoon)45 minuten60 minuten
2 personen€ 23,50€ 27,00
3 personen€ 20,50
4 personen€ 15,50
vanaf 5 personen€ 13,50

Tarieven voor groepslessen tot 21 jaar (BTW-vrij)

Groepslessen (prijzen per persoon)45 minuten60 minuten
2 personen€ 21,50€ 24,50
3 personen€ 18,00€ 22,00
4 personen€ 14,50€ 18,00

Individuele lessen tot 21 jaar (BTW-vrij)

 30 minuten45 minuten60 minuten
losse les€ 30,00€ 40,00€ 50,00
per serie van 5 lessen

per serie van 10 lessen
€ 25,00

€ 23,00
€ 35,00

€ 33,00
€ 45,00

€ 43,00

Individuele lessen vanaf 21 jaar (inclusief 21% BTW)

 30 minuten45 minuten60 minuten
losse les€ 42,00€ 48,00€ 60,00
per serie van 5 lessen

per serie van 10 lessen
€ 35,00
€ 44,00

€ 55,00

per serie van 10 lessen33,0043,0050,00

Algemene informatie:

Je kunt bij ons pinnen. Ben je geïnteresseerd in een les, of heb je een vraag over de tarieven? Neem gerust contact op!
E-mail: info@zangschoolhaarlem.nl of ons contactformulier.
Telefoon: 06 2749 9131

De ‘klik’:

Om je stem tot bloei te laten komen en om gewoon vrij te kunnen zingen, moet je wel een klik hebben met je docent en de sfeer fijn vinden, wederzijds vertrouwen, ruimte en een vleugje humor.