Heesheid

Last van (terugkerende) heesheid?

Renée Harp ontwikkelde een therapie die oefeningen van logopedist/arts/zangpedagoog Dr. J. Pahn combineert met ademhalingsoefeningen en oefeningen om de stembandsluiting te bevorderen.

Zelf heeft Renée na operaties jarenlang last gehad van terugkerende heesheid. Dat speelde haar parten in de uitoefening van haar vak. Na allerlei onderzoeken en diverse lesmethodes ontdekte zij dat een combinatie van oefeningen die de resonantie trainen met oefeningen die de stembanden trainen de heesheid IN ENKELE WEKEN genas!

KNO artsen willen nog wel eens de oplossing zoeken in het injecteren van de stemplooien met botox (bijvoorbeeld in het geval van spasmodische dysfonie). Lang niet in alle gevallen helpt dat, en soms zijn de bijverschijnselen erg vervelend. Bovendien is het een oplossing voor de korte termijn, zodat de behandeling periodiek herhaald moet worden. Het is dus eigenlijk beter om door middel van therapie met oefeningen (op voorwaarde van toewijding…) te proberen de spieren te versterken en het stemgebruik te optimaliseren.

Renée’s therapie bestaat uit zorgvuldig opgebouwde oefeningen die met de grootste zorg en regelmaat moeten worden herhaald. In enkele stappen worden de belangrijkste spieren versterkt.

1. Adem: aan de hand van ademhalingsoefeningen wordt de lage ontspannen inademing geoefend, zodat het gebied rond de larynx kan ontspannen.

2. Adem: andere oefeningen versterken de uitademingsspieren. Als deze goed ontwikkeld zijn, voorkomt de spreker/zanger dat hij/zij met verkeerde druk en spanning stem geeft.

3. Stembanden: fonatie (spraak/zang) begint bij de stembanden. Als deze goed sluiten, is de kwaliteit van spraak en zang goed. Door middel van oefeningen worden de stembanden getraind en versterkt.

4. Resonantie: het geluid dat door de stembanden wordt gemaakt, gaat daarna door de zgn. stemweg. Met enkele simpele oefeningen worden we ons bewust van de weg die het geluid gaat, en hoe we het ongehinderd kunnen laten ‘wandelen’.