Visie

Van zingen word je gelukkig. Je legt eventjes verbindingen tussen alle lagen van je zijn: denken, voelen, horen, zien en doen. Als het lekker gaat, valt alles samen. Alles valt samen als je stem gezond is, doet wat jij het opdraagt, en als je repertoire zingt waar je warm van wordt.
Als je kunt genieten van de kwaliteiten van je stem en je muzikaliteit: als je ontdekt en kunt benutten wat je (van nature of na oefenen) goed kan. Het is vervelend als je je mond moet houden om een blessure op je stembanden rust te gunnen. Of als je na een half uur zingen keelpijn hebt, hees bent of niet alles meer mee kunt zingen. Een goede techniek voorkomt dit. De basis voor een goede techniek is weten wat je wanneer moet doen. In de lessen draaien we (virtueel en letterlijk) om je instrument heen, je krijgt beheersing over alle onderdelen. De adem speelt een belangrijke rol, want adem is de ‘motor’ van het instrument. Elke dag voelt de ademvoering anders, afhankelijk van de conditie van het lichaam. Verschillende oefeningen kunnen de adem activeren of juist ontspannen. Ook de lichaamshouding bij het zingen komt aan bod. Wat is het minimum aan ´spanning´ dat je nodig hebt om de ademstroom te ondersteunen, en wat is het maximum? Wanneer is er te veel spanning, wanneer te weinig? Welke spieren span je aan, en welke ontspan je juist?
Al die techniek moet ons dienen als middel om gemakkelijker te zingen en meer controle te kunnen uitoefenen over ons instrument, zodat we het kunnen gebruiken zoals we willen. Dan kunnen we zoeken naar alle klankkleuren en uitdrukkingsmiddelen van onze eigen stem. In de lessen worden alle zintuigen gebruikt. Oren, ogen, tastzin en… (ach waarom ook niet:) de hersenen worden ingeschakeld om ons lichaam als klank-bord voor onze stem te ontdekken. En als je dan lekker staat te zingen, zingt het hele lichaam mee…Al die techniek staat in dienst van het plezier in zingen!

In de lessen doen we niet alleen maar oefeningen, we zingen allerlei repertoire gedurende het grootste deel van de les. Die (gezamenlijke) oefening leidt in deze zangschool tot optredens één, twee of drie keer per jaar, solo of in ensembles. Samen optreden is een feest!