Opleiding tot docent

IN JANUARI STARTEN WEER NIEUWE CURSUSSEN!

De Opleiding Vocal Education (OVE):

Een ‘heel blije’ fiona (2022): “deze opleiding heeft me het vertrouwen (‘het zetje’) gegeven om kundig zangles te kunnen geven”

Een van de deelnemers uit 2014: “Een unieke opleiding in Nederland…”

Madelon (2017): “Ik ben zo blij dat ik de opleiding OVE heb gedaan. De cursus is overzichtelijk en mooi opgebouwd. Renée een onuitputtelijke bron die al haar jaren ervaring en kennis met je deelt!”

Gerlyn (2020): “Renée geeft veel praktische kennis en techniek en stimuleert om vooral ook zelf kritisch na te denken en onderzoek te doen. Hoe pro-actiever je zelf bent, hoe meer je uit de opleiding haalt! Ik ben ontzettend blij dat ik de opleiding bij Renée heb kunnen volgen!”

Deze opleiding wordt gegeven in samenwerking met Zangschool Haarlem, waar de mogelijkheid bestaat te hospiteren, zo bestaat de mogelijkheid om (verder) te studeren.

De opleiding is speciaal bedoeld voor mensen die via een andere weg dan het conservatorium in aanraking komen met het geven van zangles, of voor hen die zich graag verder zouden willen scholen in het vak van zangdocent, maar niet (meer) naar een voltijdsopleiding op een conservatorium willen/kunnen, en toch een gedegen ondergrond willen hebben om les te kunnen geven. Voor meer info en aanmeldingen: reneebharp@gmail.com; 0629048894;

Startdata nieuwe groepen: februari 2023

 

  1. Kortere opleiding:
    de basiscursus Opleiding Vocal Education: in 8 bijeenkomsten van twee-en-half uur behandel je de basisbeginselen van het zangles-geven, basale techniek, diagnosticering en stemproblemen, en de belangrijkste en populairste methodes. Tijd: 10.00-12.30 uur. Informatie op te vragen via deze website. Start eerstvolgende cursus: september 2022. Individueel traject is ook mogelijk.
  2. Deze basiscursusgeeft toegang tot de Cursus Vocal Education (zie hieronder).

2. Jaaropleiding:

de jaarcursus Opleiding Vocal Education. In de jaarcursus komt de theorie uitgebreid aan de orde en daarnaast wordt de deelnemer intensief begeleid bij het lesgeven. Start nieuwe jaarcursus februari 2023, lesdag: vrijdag 11-13 uur. Hieronder volgt over de jaarcursus meer informatie. Een individueel traject is ook mogelijk.

3. specialisatie lesgeven aan kinderen (8-18 jaar)

In deze specialisatie krijg je tools voor een methodische aanpak bij het lesgeven aan kinderen, mbt diagnosticeren, oefeningen, valkuilen, repertoire, lesopbouw, toetsing.

Lokatie: Studio van Zangschool Haarlem, Jan Evertsenstraat uitgebreidere info via deze website aan te vragen!40 bijeenkomsten op Vrijdagen 10-13 uur, evt andere dag in overleg mogelijk. Ook een individueel traject is mogelijk.

Chantal, deelnemer OVE in 2015:

“Ik heb leren nog nooit zo leuk gevonden! Qua tijdsinvestering en inhoud past deze opleiding perfect bij mij. Ik heb het er zeker voor over om 1x in de week vanuit Limburg richting Haarlem te rijden…” Lees verder onderaan…
De cursus duurt een jaar en beslaat aan tijd 1 werkdag per week, gedurende 40 lesweken, met uitzondering van de schoolvakanties regio noord. Overige afspraken gaan op maat en in overleg.

De jaarcursus OVE bestaat uit:

  1. 2 uur wekelijks theorie in de vorm van lessen/workshops;
  2. zelfwerkzaamheid in de vorm van huiswerkopdrachten en literatuurstudie;
  3. hospiteren: kijk mee met ervaren zangdocenten en leer van hun kennis en ervaring;
  4. stage: zangles geven onder supervisie van een gekwalificeerde docent; de docent-in-opleiding doet dit vanuit de eigen omgeving en neemt de les op, met eigen leerling.

Binnen Zangschool Haarlem bestaat de mogelijkheid te hospiteren; afspraken gaan in overleg.

FE5_0190

Onze studio.

Toelating en informatie:

Toelating geschiedt op basis van een proeve van zangbekwaamheid en een motivatiebrief of -gesprek. Vereist: 1 jaar zangles gehad!

De opleidingen staan onder leiding van Renée Harp, docent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Meer informatie over de kosten van de opleidingen en de precieze invulling? Neem gerust contact op met Oud-studenten aan het woord over de OVE:

Startdata nieuwe groep: vrijdagen vanaf januari 2023

2013-2014:

“De Opleiding Vocal Education daagt je uit om je te ontwikkelen. Het is een praktische, inspirerende opleiding!” (Rianne)

“Elke vrijdag is een feestje! Het jaar is ingedeeld in verschillende modules die ons door alle aspecten van het zangles geven leiden, zowel theoretisch als praktisch. Door het kleine aantal studenten is er veel tijd en ruimte om uitvoerig op de onderwerpen in te gaan en daarbij ook ieders ideeën en opvattingen te bespreken. Er wordt goed gekeken naar ieders behoefte en vraag. Onze vaste docente, Renée Harp, is zeer bevlogen en enthousiast, met hart voor het vak. Met liefde leert ze ons het lesgeven.” (Nina)

“Fantastisch!” (Marianne)

2014-2015:

“Deze opleiding is uniek in Nederland. Ik heb overal gezocht, en nergens een zo gespecialiseerde opleiding gevonden.” (Thijs)

2015-2016:

“Ik heb leren nog nooit zo leuk gevonden! Qua tijdsinvestering en inhoud past deze opleiding perfect bij mij. Ik leer hier precies wat ik wil leren en dat voelt zo goed! Renée zet een veilige sfeer neer waarin iedere student tot zijn recht komt. Er is ruimte voor iedereen om zichzelf te laten zien en te ontwikkelen, en dat vind ik erg mooi. De opleiding is voor mij helaas niet naast de deur, maar ik heb het er zeker voor over om 1x in de week vanuit Limburg richting Haarlem te rijden. Ik heb er elk week weer zin in en ga elke week weer met een goed en voldaan gevoel richting huis.” (Chantal)

2018:

De lessen binnen de OVE bij Renée heb ik elke week weer als een grote verrijking ervaren! Als beginnend zangdocent haalde ik wekelijks weer waardevolle informatie maar ook zelfvertrouwen uit de lesdag, waardoor ik mezelf kon ontplooien en kon groeien in mijn eigen manier van lesgeven. Door de wekelijkste houvast kreeg ik super veel plezier in het lesgeven. Door de open houding van Renee durfde ik te leren en ook wel eens een fout te maken. Het was de moeite om elke vrijdag vanuit Limburg naar Haarlem te rijden. Dankjewel (Kitty)