Opleiding tot docent

IN 2024 STARTEN WEER NIEUWE CURSUSSEN!

De Opleiding Vocal Education (OVE):

Een ‘heel blije’ fiona (2022): “deze opleiding heeft me het vertrouwen (‘het zetje’) gegeven om kundig zangles te kunnen geven”

Een ‘heel blije’ fiona (2022): “deze opleiding heeft me het vertrouwen (‘het zetje’) gegeven om kundig zangles te kunnen geven”

Gerlyn (2020): “Renée geeft veel praktische kennis en techniek en stimuleert om vooral ook zelf kritisch na te denken en onderzoek te doen. Hoe pro-actiever je zelf bent, hoe meer je uit de opleiding haalt! Ik ben ontzettend blij dat ik de opleiding bij Renée heb kunnen volgen!”

Madelon (2017): “Ik ben zo blij dat ik de opleiding OVE heb gedaan. De cursus is overzichtelijk en mooi opgebouwd. Renée een onuitputtelijke bron die al haar jaren ervaring en kennis met je deelt!”

Chantal (2015): “Ik heb leren nog nooit zo leuk gevonden! Qua tijdsinvestering en inhoud past deze opleiding perfect bij mij. Ik heb het er zeker voor over om 1x in de week vanuit Limburg richting Haarlem te rijden…”

Een van de deelnemers uit 2014: “Een unieke opleiding in Nederland…”

De opleiding is speciaal bedoeld voor mensen die via een andere weg dan het conservatorium in aanraking komen met het geven van zangles, of voor hen die zich graag verder zouden willen scholen in het vak van zangdocent, maar niet (meer) naar een voltijdsopleiding op een conservatorium willen/kunnen, en toch een gedegen ondergrond willen hebben om les te kunnen geven. Voor meer info en aanmeldingen: reneebharp@gmail.com; 0629048894;

Startdata nieuwe groepen: mei 2024

  1. Kortere opleiding:
    de basiscursus Opleiding Vocal Education: in 8 bijeenkomsten van twee uur behandel je de basisbeginselen van het zangles-geven, basale techniek, diagnosticering en stemproblemen, en de belangrijkste en populairste methodes. Tijd: in overleg. Informatie op te vragen via deze website. Start eerstvolgende cursus: mei 2024. Individueel traject is ook mogelijk.
  2. Deze basiscursus geeft direct toegang tot de Cursus Vocal Education (zie hieronder) zonder toelating.

2. Jaaropleiding:

de jaarcursus Opleiding Vocal Education. In de jaarcursus komt de theorie uitgebreid aan de orde en daarnaast wordt de deelnemer intensief begeleid bij het lesgeven. Start nieuwe jaarcursus september 2023, lesdag: vrijdag 13-15 uur. andere mogelijkheden zijn er ook, in overleg. Hieronder volgt over de jaarcursus meer informatie. Een individueel traject is ook mogelijk.

De cursus duurt een jaar (40 lesweken) en beslaat aan tijd 1 werkdag per week, met uitzondering van de schoolvakanties regio noord. Overige afspraken gaan op maat en in overleg.

De jaarcursus OVE bestaat uit:

  1. 2 uur wekelijks theorie in de vorm van lessen;
  2. zelfwerkzaamheid in de vorm van huiswerkopdrachten en literatuurstudie;
  3. hospiteren: kijk mee met ervaren zangdocenten en leer van hun kennis en ervaring;
  4. stage: zangles geven onder supervisie van een gekwalificeerde docent; de docent-in-opleiding doet dit vanuit de eigen omgeving en neemt de les op, met eigen leerling.

Binnen Zangschool Haarlem bestaat de mogelijkheid te hospiteren; afspraken gaan in overleg.

FE5_0190

Onze studio.

Toelating en informatie:

Toelating geschiedt op basis van een proeve van zangbekwaamheid en een motivatiebrief of -gesprek. Vereist: 1 jaar zangles gehad!

De opleidingen staan onder leiding van Renée Harp, docent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Meer informatie over de kosten van de opleidingen en de precieze invulling? Neem gerust contact op met Oud-studenten aan het woord over de OVE: zie hierboven, en hieronder voor korte bevindingen.

Startdata nieuwe groep: vrijdagen 11-13, of woensdagen 10.30-12.30 vanaf mei 2024, nog enkele plaatsen!

2013-2014:

“De Opleiding Vocal Education daagt je uit om je te ontwikkelen. Het is een praktische, inspirerende opleiding!” (Rianne)

“Elke vrijdag is een feestje! Het jaar is ingedeeld in verschillende modules die ons door alle aspecten van het zangles geven leiden, zowel theoretisch als praktisch. Door het kleine aantal studenten is er veel tijd en ruimte om uitvoerig op de onderwerpen in te gaan en daarbij ook ieders ideeën en opvattingen te bespreken. Er wordt goed gekeken naar ieders behoefte en vraag. Onze vaste docente, Renée Harp, is zeer bevlogen en enthousiast, met hart voor het vak. Met liefde leert ze ons het lesgeven.” (Nina)

“Fantastisch!” (Marianne)

2014-2015:

“Deze opleiding is uniek in Nederland. Ik heb overal gezocht, en nergens een zo gespecialiseerde opleiding gevonden.” (Thijs)

2015-2016:

“Ik heb leren nog nooit zo leuk gevonden! Qua tijdsinvestering en inhoud past deze opleiding perfect bij mij. Ik leer hier precies wat ik wil leren en dat voelt zo goed! Renée zet een veilige sfeer neer waarin iedere student tot zijn recht komt. Er is ruimte voor iedereen om zichzelf te laten zien en te ontwikkelen, en dat vind ik erg mooi. De opleiding is voor mij helaas niet naast de deur, maar ik heb het er zeker voor over om 1x in de week vanuit Limburg richting Haarlem te rijden. Ik heb er elk week weer zin in en ga elke week weer met een goed en voldaan gevoel richting huis.” (Chantal)

2018:

De lessen binnen de OVE bij Renée heb ik elke week weer als een grote verrijking ervaren! Als beginnend zangdocent haalde ik wekelijks weer waardevolle informatie maar ook zelfvertrouwen uit de lesdag, waardoor ik mezelf kon ontplooien en kon groeien in mijn eigen manier van lesgeven. Door de wekelijkste houvast kreeg ik super veel plezier in het lesgeven. Door de open houding van Renee durfde ik te leren en ook wel eens een fout te maken. Het was de moeite om elke vrijdag vanuit Limburg naar Haarlem te rijden. Dankjewel (Kitty)

2020:

Gerlyn (2020): “Renée geeft veel praktische kennis en techniek en stimuleert om vooral ook zelf kritisch na te denken en onderzoek te doen. Hoe pro-actiever je zelf bent, hoe meer je uit de opleiding haalt! Ik ben ontzettend blij dat ik de opleiding bij Renée heb kunnen volgen!”

2022:

Een ‘heel blije’ fiona (2022): “deze opleiding heeft me het vertrouwen (‘het zetje’) gegeven om kundig zangles te kunnen geven”

eva (2022): “ik heb ontdekt welke stijl van lesgeven het beste bij mij past, en welke tools ik daarvoor nodig heb. Ik ben echt gegroeid van zangeres en podiumdier naar inspirerende zangcoach!”

2023:

bianca (individueel traject 2023): “Renée is een aardige, oprechte en geduldige docent. de opleiding heeft mij veel inzicht gegeven in gezond stemgebruik bij zingen en veel tools om met vol vertrouwen de zanglessen te geven. ik heb mijn droom waargemaakt om met papieren op zak op een juiste manier zangles te geven. op naar het ‘kilometers maken'”.

Ilona (2023): “ik heb zoveel tools gekregen, die ik veel gebruik. er is een wereld voor mij opengegaan, en zo ook voor mijn leerlingen. ik heb een solide basis gekregen.”